Formula 1: semnal de alarma tras de Zak Brown, seful de la McLaren

Formula 1: semnal de alarma tras de Zak Brown, seful de la McLaren

Numarul unu dintre oficialii lui McLaren, Zak Brown, este de parere că Formula 1 se gaseste într-o situatie extrem de dificila din cauza crizei declansate de pandemia coronavirusului, existand riscul chiar a disparitie a 2-3 echipe. In plus, in opinia sa vafi afectata întreaga competiție, care va sta sub semnul întrebării, conform celor relatate de BBS Sports.

Necesitatea unei intalniri la care sa se ia masuri urgente si la care sa participe parte toți șefii echipelor participante se impune grabnic, pentru a se putea astfel salva aceasta industrie.

Daca anul viitor bugetul va scadea sub 175 milioane de euro, asa cum se preconizeaza, Zak Brown crede că firmele nu vor supraviețui, ba mai mult Formula 1 ar putea dispărea definitiv! De aceea acesta trage un semnal de alarma si spune ca acțiunile trebuie luate in regim de urgență, cu măsuri drastice. El este de parere că toate echipele ar trebui sa fie susținute în această perioadă, motivand prin faptul că dacă două dintre ele ar disparea, nu vor exista specialiști, implicit forța de muncă pentru a crea alte două care să le poata înlocui în timp util. Mai mult decat atat, oficialul celor de la McLaren preconizeaza ca, chiar 4 echipe ar putea disparea în lipsa acestor masuri.

Dupa cum bine se stie, toate echipele din Formula 1 și-au redus drastic cheltuielile ca urmare a micsorarii bugetelor, în urma suspendării curselor. O prima măsură care s-ar putea aplica este ca echipele să nu fie obligate să schimbe mașina, urmans sa concureze cu aceeași mașină 2 ani la rând.

Brown este de parere că diminuarea costurilor, pornind chiar de la salariele șoferilor ar reduce, de asemenea, ecartul enorm dintre firmele puternice, unele avand bugete imense, iar celelalte posibilități limitate.

„Dacă firmele nu înțeleg că toți trebuie să trecem prin aceste reduceri drastice de costuri și că trebuie să ne sacrificăm pentru a salva competiția, ce mai caută aici?”, este intrebarea taioasa pe care oficialul de la McLaren le-a adresat-o celor care exclud tăierea costurilor atât de drastic. Insa cele mai multe echipe accepta reducerea bugetară de 150 milioane dolari, implicit reorganizarea activitatii.

BBC Sport ii da exelplu pe cei de la Mercedes, care au acceptat aceste reduceri. De partea cealalta se situeaza Ferrari și Red Bull, echipe care nu sunt de acord cu o diminuare atât de mare a bugetului. In clasamentul constructorilor, Mercedes este lider, cu 739 de puncte, urmata de Scuderia Ferrari (504 puncte) si Red Bull Racing Honda (417 puncte). McLaren Rernault ocupa pe pozitia a patra, cu 145 de puncte.